ŞİRKET NASIL KURULUR?
ŞİRKET NASIL KURULUR?
Yeni bir şirket kurarken ilk iş şirketin hangi amaca hizmet edeceğidir. Yani şirket bir hizmet firması mı olacak yoksa ticari satış yapan bir firmamı buna karar verilmeli ve hizmet ise hangi alanda ticaret ise hangi alanda olacağı tüm detaylarına kadar belirlenmelidir.Daha sonrasında ise şirket sermayesi belirlenmeli. Bu durumda var ise ortakların sermaye payları değerlendirilmeli ve ortaklık payları oluşturulmalıdır. Bir sonraki aşama da şirket merkezi olarak belirtilecek yerin belirlenmesidir. Şirket merkezi olarak göstereceğiniz yerin bir adresi belirtilmesi gereklidir. Bu temel unsurlar belirlendikten sonra ilgili ticaret odasına kayıt yaptırılmalıdır. Bir sonraki kayıt yaptırılacak yer de vergi dairesidir. Buradan vergi mükellefiyeti çıkartmak zorunludur.
Sonrasında mali müşavir ile beraber bir şirket sözleşmesi hazırlanmalı ve şirket unvanı belirlenmelidir. Ayrıca yine müşavirin nace kodu da çıkartması gerekmektedir. İlk gidişinizde noterde basılacak ana sözleşmenin altına imzanızı atmanız ve mali müşavire şirket kurma yetkisini vermeniz gerekiyor.Noter onaylı ana sözleşme ve sistem üzerinden alınan potansiyel vergi numarası ile bankada şirket adına hesap açtırmanız ve sermayenin ¼’ünü bu hesaba yatırmanız gerekiyor. Bu para, şirketiniz kurulana kadar banka tarafından bloke edilir. Şirketiniz kurulduktan sonra blokaj kalkacak ve paranızı kullanabileceksiniz. Eğer kuracağınız şirket limited şirket ise; bankada hesap açılması ve bu hesaba sermaye yatırılması işlemine gerek yoktur.
Şirket kaydı için müşaviriniz artık ilgili ticaret odasına gerekli evrakları içeren dosya (dilekçe, kuruluş beyannamesi, ana sözleşme, banka blokaj yazısı, rekabet fon ödemesi vs.) ile birlikte başvuruda bulunabilir. Evraklarınızda herhangi bir eksiklik yoksa, Ticaret Odası tescil işlemlerini bir iki gün içinde tamamlayacaktır.
Ticaret Odası’na şirketiniz kaydedildiğinde ikinci kez notere gitmeniz gerekecek. Bu sefer kurulan şirketin imza sirkülerini hazırlatmak için imza atacaksınız. Şirket yetkilisi olarak mali müşavirinize Noterden mali müşavirlik vekaleti vereceksiniz. Ayrıca vergi dairesi başvurusu için de yöneticiler, kimlik yada nüfus cüzdanlarını Noterde onaylatıp, noter onaylı suretleri de mali müşavirine teslim etmesi gerekir.