Fatura Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Fatura, bir ürün veya hizmet satışı sonrasında ilgili ürün veya hizmeti alan kişi adına düzenlenen ve satış hakkında bilgileri içeren bir belge türüdür. Fatura ile ürün satışları ve verilen hizmetler yasal hale getirilmektedir.
Faturanın üzerinde bulunması gereken bilgiler nelerdir?
Faturalarınız resmi evraktır. Düzenlerken ve saklarken dikkat etmek gerekir. Üzerinde birçok bilgi yer alır: Firmanızın bilgisi- logo, ünvan, adres, vergi dairesi, vergi no, Mersis no, iletişim bilgileri, banka hesap bilgileri, sermaye vb ; müşterinizin bilgileri ünvan, adres, vergi dairesi, vergi no; Maliye Bakanlığı mührü, fatura tarihi, fatura seri no, satılan malın ya da hizmetin türü, tutarı, varsa KDV tutarı bulunmaktadır.
Fatura basmakla yetkili yerler
Bu konuda Maliye Bakanlığı tarafından yetki verilmiş olan matbaalar bulunur. Yani, her yerde ve herkesten temin edebileceğiniz bir hizmet değildir. Yetkili olan matbaalar, fatura bastırma işlemi için sizden Vergi Levhası, İmza Sirküleri, Ticaret Sicil Gazetesi ve Yoklama Tutanağı ya da KDV Beyannamesinin Tahakkuk Fişi’ni isteyecektir.
Fatura nasıl düzenlenir ve saklanır?
Fatura kesebilmek için gerekli bilgiler doldurulduktan sonra kaşe basılır ve şirketinizdeki yetkili tarafından imzalanır. Faturalar belli bir sırayı takip eder, bu sıraya göre kesilir ve atlanmaz. Faturanın kaybolduğu durumlarda vergi dairesine bildirmeniz gerekir. Fatura kesilirken yanlışlık yapıldığında hatalı fatura çöpe atılmaz, tüm nüshaların üzerine “iptal” yazılır ve fatura dosyasında saklanır.
Fatura herhangi bir sebepten dolayı yırtılır ya da parçalanırsa, parçalar bant ile birleştirilir ve tüm nüshaları ile beraber fatura dosyasında saklanır. Fatura da diğer belgeler gibi vergi kanunları açısından 5 yıl saklanır.
İşletmeniz büyüdükçe firmanızın kestiği faturaların sayısı artar ve belli bir süre sonra tüm basılı faturaların takibini yapmakta zorlanabilirsiniz. Elle fatura kesmek ve faturalarınızı fiziki olarak saklamak külfetinden e-faturaya geçerek kurtulabilir, üstelik dilediğiniz yerden istediğiniz zaman kestiğiniz tüm faturaları görüntüleyebilir, düzenleyebilir ve yazdırabilirsiniz.
Fatura kaç gün içinde kesilmelidir?
Ürün teslimi ya da hizmetten sonra 7 gün içinde fatura kesilmelidir. Eğer bu fatura kesim süresi olarak belirtilen 7 günlük süre ile bir sonraki aya geçiş var ise faturanın ilgili ayın KDV beyannamesinde yer alması gerektiğinden o ay içinde düzenlenmelidir.