e-Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) Nedir?
e-Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) Nedir?
Serbest meslek mensupları, mesleki faaliyetlerine ilişkin tahsilatları için e-ortamda belge düzenleyebilir, muhatabının talebi doğrultusunda elektronik veya kağıt ortamda iletilebilir, e-ortamda muhafaza ederek, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’na e-ortamda, e-Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) olarak raporlayabilmektedir.e-SMM Uygulaması, Serbest Meslek Makbuzunun, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen standartlara uygun olarak e-ortamda oluşturulması, muhafazası, ibrazı ve raporlanmasını kapsayan uygulamalar bütünüdür. e-Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) nedir? sorusuna verilebilecek kısa yanıt, e-SMM’nin yeni bir belge türü olmayıp, kağıt serbest meslek makbuzu ile aynı hukuki niteliklere sahip olmasıdır.
e-SMM’nin, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) teknik kılavuzlarında yer alan format ve standartlara göre e-ortamda, elektronik sertifika ile imzalanarak düzenlenmesi ve GİB tarafından oluşturulan e-SMM Uygulaması aracılığı ile alıcısına iletilmesi, muhafazası ve ibraz edilmesi zorunludur. Elektronik Sertifika ile imzalama, e-SMM’nin nitelikli elektronik sertifika ile imzalanması veya mali mühür ile onaylanması demektir.
e-Serbest Meslek Makbuzu’nun Özellikleri Nelerdir?
- Vergi Usul Kanunu’nun hükümlerine uygun olarak, serbest meslek erbabının mesleki faaliyetlerine göre düzenlenen bir evraktır.
- Yasal olarak kâğıt ortamında düzenlenen Serbest Meslek Makbuzu’ndan hiçbir farkı yoktur.
- Hizmeti alan tarafın talebi üzerine Serbest Meslek Makbuzu, kâğıt üzerinde ya da elektronik ortamda düzenlenebilir.
- Dijital ortamda muhafaza ve ibraz edilebilme özelliğine sahiptir.
- Hizmet sağlayıcı özel entegratör ile günlük olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na raporlanır.
Serbest Meslek Makbuzu’nun Avantajları Nelerdir?
- Elektronik ortamda hazırlayacağınız Serbest Meslek Makbuzu ile hem kâğıt israfını hem de fazla maliyeti önleyebilirsiniz.
- e-Serbest Meslek Makbuzu ile arşivleme, baskı, depolama ve postalama gibi maliyetlerin tümünden vazgeçmeniz mümkün hale gelir.
- e-Serbest Meslek Makbuzu’na ait sistemde kayıtlı bulunan belgelerinizi 10 yıl süresince saklayabilir, e-Arşiv sayesinde olası veri kayıpları son bulabilecektir. Bu şekilde, dilediğiniz e-Serbest Meslek Makbuzu’nu istediğiniz an bulabilirsiniz.
- e-SMM kullanımı, hatalı ya da eksik işlem yapma ihtimalini en aza indirir. Bu sayede, elektronik ortamda Serbest Meslek Makbuzu oluşturacak olan herkese kolay ve hızlı işlem süreciyle zaman tasarrufunu beraberinde getirir.
- e-Serbest Meslek Makbuzu, SMS ve e-mail olarak düzenlenerek gerekli kişilere gönderilebilir. Makbuzu alan taraf bu makbuzu muhasebe kayıtlarına işleyebilir.
- Elektronik ortamda oluşturulan Serbest Meslek Makbuzları, sağladığı kâğıt vb. tasarruflar ile çevreyi korumak adına doğru bir seçenek haline gelir.
e-smm Kimler İçin Zorunludur?
Mezkur Genel Tebliğ ile yapılan düzenlemeler kapsamında, vergiden muaf olmayan serbest meslek erbaplarınca (doktor, mühendis, sanatçı, menajer, serbest muhasebeci ve mali müşavir, yeminli mali müşavir vb.) düzenlenen serbest meslek makbuzları, 01.06.2020 tarihinden itibaren elektronik serbest meslek makbuzu (E-SMM) olarak düzenlenecektir.
Elektronik serbest meslek makbuzu uygulamasına geçiş sürecine ilişkin olarak serbest meslek erbaplarından;- 01.02.2020 tarih itibariyle faaliyetine devam etmekte olanlar 01.06.2020 tarihine,
- 01.02.2020 tarihinden (bu tarih dâhil) itibaren faaliyetine başlayacak olanların ise işe başladıkları ayı izleyen 3’üncü ayın sonuna,