E-fatura için son gün 1 Temmuz
E-fatura için son gün 1 Temmuz Gayrimenkul, otomotiv, turizm sektörlerinde e-fatura zorunluluğu Son Gün 1 Temmuz
Tebliğ kapsamında açıklanan bilgilere göre eğer şirketiniz e-faturaya zorunlu geçişi gerektiriyorsa 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-Faturaya geçmeniz gerekmektedir.
Tebliğde yer alan e-faturaya geçiş süresini düzenleyen bölümü aşağıda bulabilirsiniz.
Söz konusu bölümün (a) fıkrasının (7) numaralı bendi kapsamında olanlardan mezkûr bentte belirtilen brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) şartını 2020 veya 2021 hesap dönemlerinde sağlayan mükellefler 1/7/2022 tarihine kadar, 2022 veya müteakip hesap dönemlerinde sağlayan mükellefler ilgili hesap dönemini izleyen yedinci ayın başına kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.
e-Fatura uygulamasına geçmek zorunda olan veya gönüllü geçiş yapacak işletmelerin aynı zamanda e-arşiv uygulamasını da kullanma zorunluluğu bulunuyor. Bu firmalar, e-arşiv uygulamasına, e-fatura uygulamasına başvuru yaptıkları tarihte geçiş yapabiliyor. Tebliğdeki ayrıntılar şöyle:
e-Ticaret aracı hizmet sağlayıcıları, internet ortamında ilan yayınlayanlar ve internet reklamcılığı hizmet araçları işi yapan firmaların işe başladıkları tarihten itibaren 3 ay içinde e-arşiv fatura sistemine geçiş yapması gerekiyor.
Yeni düzenlemeyle birlikte aynı gün içerisinde vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen toplam fatura sınırı 30 bin TL'den 5 bin TL’ye indirildi. Vergi mükellefi olan muhataplar için ise bu tutar, fatura kesme sınırıyla eşit hale getirildi. 2022 yılı itibarıyla fatura kesme sınırı ise 2000 TL.
Yeni Tebliğ ile yapılan düzenlemeler uyarınca;
e) Brüt satış hasılatı 2021 hesap dönemi için 4 Milyon, 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflere,
f) Gerek kendi siteleri gerekse de internet satış platformları üzerinden veya her türlü elektronik ortamda mal veya hizmet satışı gerçekleştiren mükelleflerden, 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlara,
g) Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlara,
h) Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmelerine, e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına geçme zorunluluğu getirilmiştir.