E-Adisyon Nedir?
E-Adisyon Nedir?
e-Adisyon, birçok e-Dönüşüm uygulaması gibi elektronik ortamda kullanım imkânıyla birlikte pek çok kolaylığı ve avantajı da beraberinde getirir. Adisyon kullanan işletmeler için büyük yenilik sayılabilecek bu uygulama sayesinde kullanıcıya sağlayacağı kolaylığın yanında birtakım sorumluluklar da mevcuttur.
Adisyon; hepimizin uğradığı restoran, cafe vs. hizmet veren mekanlarda karşılaştığımız, sipariş verdiğimizde oluşturulan ve tükettiğimiz ürünleri gösteren kağıt belgeye denir.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde, masaya servis yapılan ve gerçek usul gereğince bilanço veya işletme hesabı esasına göre defter tutan gece kulübü, bar, diskotek, lokanta, kafeterya, gazino, meyhane ve pastane gibi işletmelerin kağıt olarak düzenlediği adisyonun elektronik ortamda düzenlenmesine e-adisyon denir. Elektronik ortamda hazırlanan e-adisyonun dijital olarak muhafaza ve ibrazı da yapılabilir.
E-Adisyon belgesi, yeni bir belge türü değildir. Kâğıt olarak düzenlenen “Adisyon” belgesi ile aynı hukuki özelliklere sahiptir.
e-Adisyon Nasıl Düzenlenir?
Gerçek usulde hizmet veren işletmelerde, sundukları mal ya da hizmetin cinsini ve miktarını göstermek maksadıyla düzenlenen adisyon belgesi, e-Adisyon uygulamasına geçiş yapan mükelleflerce müşteriden sipariş alımı esnasında elektronik ortamda oluşturulur. Elektronik adisyon uygulamasında, müşteriden sipariş alımı esnasında Başkanlık tarafından belirlenen asgari bilgileri kapsayacak şekilde ve belirlenmiş olan belge formatı ile düzenlenir.
Elektronik ortamda oluşturulan adisyon belgesine ait çıktının, hizmet süresince müşterinin masasında bulunması zorunlu değildir. Ancak, elektronik ortamda oluşturulan adisyon belgeleri, hizmetin tamamlanmasıyla birlikte evrensel tekil numarası bulunan e-Fatura, e-Arşiv Fatura veya Ödeme Kaydedici Cihaz'larda düzenlenen perakende satış fişine dönüştürülmelidir.
E-Adisyon Uygulaması Kimlere Ne Zaman Zorunlu Olacak?
14 Temmuz 2020 tarihinde Vergi Usul Kanunu 509 tebliğinde yapılan düzenlemeler ile kağıt olarak düzenlenen adisyon belgesinin de elektronik ortamda düzenlenerek muhafaza edilmesine yönelik düzenlemeler yapılmaya başlanmıştır.
GİB, adisyon düzenleyen hizmet işletmelerine yıllık veya aylık satış hasılatı tutarlarını dikkate alarak, geçiş hazırlıkları için en az 3 ay geçiş süresi vermektedir. Ancak başlangıç tarihi ilgili tebliğde belirtilmemiştir.
Yazılı bildirim ve duyuruda belirtilen sürelerde mükelleflerin e-adisyon uygulamasına dâhil olmaları gerekmektedir. E-Adisyon uygulaması Vergi Usul Kanunu Tebliği’nde “IV.12.4.” numaralı bölümünde yer alan mükellefler dışındaki mükellefler için zorunlu bir uygulama değildir.
E-Adisyon uygulamasına dahil olmak isteyen mükelleflerin belge düzenlerken dikkat etmesi gereken şartlar:
- E-Fatura ve e-arşiv fatura uygulamalarına dâhil olmalı,
- Tebliğde açıklanan usul ve esaslara uygun olarak, e-adisyon belgesini düzenleyebilme, muhafaza ve ibraz edebilme, belge ve bilgilerini elektronik ortamda GİB’e iletebilme konusunda gerekli hazırlıkları tamamlamış olmalı,
- GİB’e göndermek için;
- GİB bilgi işlem sistemiyle veya
- Özel entegratörlerin sistemiyle entegre olarak başvuru esaslarına uygun şekilde e-adisyon uygulamasına dâhil olmak için gerekli başvuru yapılabilir.
e-Adisyon’da Yer Alması Gereken Bilgiler Nelerdir?
e-Adisyon belgesi düzenlenirken üzerinde bulunması gereken bilgiler Vergi Usul Kanunu tebliğinde belirtilmiştir. Tebliğe göre bu bilgiler aşağıdaki gibidir:
- Hizmeti sağlayan işletmenin adı, soyadı ya da unvanı, vergi dairesi, T.C. kimlik numarası ya da vergi kimlik numarası ve adresi,
- Elektronik adisyon belgesinin düzenlendiği tarih, zaman (saat ve dakika), evrensel tekil numarası (ETTN) ve e-belge numarası,
- İşletmenin sunduğu mal ya da hizmetin adı ve miktarı,
- Hizmetin tamamlanmasıyla birlikte düzenlenen e-Fatura, e-Arşiv Fatura ya da yeni nesil Ödeme Kayıt Cihazı üzerinden düzenlenecek perakende satış fişinde yer alacak olan vergiler hariç ve vergiler dahil toplam hizmet tutarı,
- Düzenlenmiş olan e-Adisyon belgesinin bağlı olduğu e-Fatura ya da e-Arşiv Fatura’ya ait evrensel tekil numarası ya da perakende satış fişinin düzenlendiği Ödeme Kayıt Cihazı’nın sicil numarası,
- Başkanlık tarafından ihtiyaç duyulması halinde yukarıda sayılan bilgilerin haricinde bilgiler de e-Adisyon belgesine eklenebilir. Başkanlık bu talebini ebelge.gib.gov.tr üzerinden duyuru yaparak bildirir. Aynı zamanda, mükellefler de zorunlu bilgilerin haricinde kendi ilave etmek istedikleri bilgileri belge üzerine ekleyebilir.
e-Adisyon’un Avantajları Nelerdir?
Tüm e-Dönüşüm uygulamalarında olduğu gibi e-Adisyon uygulamasının da elektronik ortam üzerinden kullanılmasının sağladığı birtakım avantajlar mevcuttur. Bunlardan bazıları;
- e-Adisyon uygulaması ile kâğıt ve mürekkep kullanımına ihtiyaç duyulmadığından atık oluşumunu engeller. Bu da çevreyi olumlu yönde etkiler.
- Elektronik adisyon kullanımı, aynı zamanda kâğıt adisyon için yapılan masrafların önüne geçer. Adisyon kağıdı temin etmenize gerek kalmadan, sistemin sağladığı adisyon belgesi üzerinden dijital ortamda işlemleri tamamlayabilirsiniz.
- Özel entegratör kullanmanız halinde entegratörün sağladığı destek hizmetlerinden faydalanabilir, herhangi bir sistemsel soruna en kısa sürede çözüm bulabilirsiniz.
- Elektronik adisyon kullanımı, kâğıt adisyon üzerinde yapılması muhtemel hataları minimuma indirerek daha sağlıklı bir kullanım deneyimi sunar.